Doulautbildning

Föda Med Stöd – Doulautbildning online och på plats

Gå utbildningen hemifrån!

Välkommen till Föda med stöd – doulautbildning

Välkommen till vår nya hemsida och kursportal! Klicka här!!

Vill du arbeta med att ge stöd och trygghet till blivande föräldrar som doula? Du behövs. Att föda med doula är ett fenomen som växer i Sverige. Forskning visar att kvinnor som erbjuds ett kontinuerligt stöd under förlossningen föder spontant i större utsträckning, har kortare förlossningar, behöver mindre smärtlindring och får bättre förlossningsupplevelser än andra. Betydelsen av kontinuitet samt av ett personligt och trygghetsskapande stöd till födande ska därför inte underskattas. Som professionell doula arbetar du med dig själv som ditt främsta verktyg. Det kräver en mognad inför mänskliga möten. Vår doulautbildning ger dig en unik möjlighet att mogna inför den viktiga uppgiften att vara stöd till blivande föräldrar.

Ladda hem checklista för doulor

Kursdatum och tider för Föda med stöd doulautbildningar år 2023

Doulautbildning online på distans och en hybrid med en fysisk kurshelg

Under höstterminen 2023 går vår andra online -utbildning av stapeln. Den kommer vara helt online på distans och den är helt grym. En stor fördel blir att du kan gå den hemifrån, ja var du än bor så finns det möjlighet att delta!

Vi kommer också hålla en hybridutbildning där hälften blir hemifrån på distans och den andra hälften på plats i Uppsala! ⬇️

Till våra doulautbildningar!

Kursdatum för Föda med stöd doulautbildning online ht 2023

 • Digital doulautbildning på distans: obligatorisk närvaro på zoom 27:e augusti och 10:e september
 • Utbildning 50 % distans och 50 % på plats i Uppsala: helgen 7-8 oktober

Egna studier online när det passar i det egna schemat motsvarande två heldagar.

Under hösten 2023 kommer vi att hålla en doulautbildning på plats i Uppsala igen

Det går bra att anmäla sig till doulautbildningen hösten 2023 redan nu.

Plats: Studieförbundet vuxenskolan, Kungsängsgatan 12 centralt i Uppsala

Drömmer du om att bli barnmorska eller läkare? Att först utbilda sig till doula är ett utmärkt sätt att få ett försprång och erfarenhet av födslar samtidigt som du ges en flexibel möjlighet till sidoinkomst under studietiden. Vår utbildning kan även vara för dig som redan arbetar inom ett vårdande yrke men känner att du behöver ny inspiration. Vi tar vara på den gruppdynamik som uppstår under utbildningen och lovar dig fyra dagar fulla med inspiration och kunskap. Utbildningen är unik på så sätt att den på kort tid ger dig fördjupade kunskaper om födande och förbereder dig för att bli en av våra kollegor. Välkommen att tillsammans med oss bli en del av ett växande community!

Doulautbildningens kursplan och innehåll

Kursen består av tre förinspelade moduler som du gör hemifrån, en uppstartsträff samt två heldagar live på zoom alternativt en helg tillsammans om du går hybridutbildningen. För att bli godkänd på kursen behöver du ha lämnat in en skriftlig hemuppgift, gått igenom alla moduler och deltagit på samtliga liveträffar.

Modul 1 Födandets Dynamik, digital

Modul 2 Aktiv förlossning, digital

Modul 3 Amning och Anknytning, digital

Digital doulautbildning
Doulautbildning online

Kursdag 1: I Uppsala eller via zoom beroende på vilken utbildning du går

 • Doulainspiration
 • Egna erfarenheter av förlossningar och födande
 • Lunch
 • Vad är en doula – vad ÄR att doula?
 • Församtal, förlossning och eftersamtal – ett doulauppdrag från start till mål

Kursdag 2: I Uppsala eller via zoom beroende på vilken utbildning du går

 • Samtalsmetodik/ förlossningsrädsla
 • HBTQI och att vara ensamförälder
 • Lunch
 • Entreprenörsskap och hållbart företagande
 • Avslutning

Schemat kan komma att ändras något efter behov. Utbildningen på plats i Uppsala kommer också att innehålla övning av sjalteknik, förlossningspositioner, massage och dylikt.

Efter avslutad kurs får du möjligheten att finnas med på vår hemsida som en av våra utbildade doulor. Vi kommer också ha en sluten grupp där doularelaterade frågor kan diskuteras.

Doulautbildningens innehåll i punktform:

 • Egna erfarenheter av förlossningar och födande
 • Förlossningsförloppet, födandets dynamik
 • Hormoner, smärtfysiologi och smärtupplevelse
 • Icke-medicinsk och medicinsk smärtlindring
 • Den komplicerade förlossningen
 • Sjukhusrutiner
 • Samtalsmetodik – förlossningsrädsla
 • Att ge stöd under en förlossning
 • Doulans roll, att vara professionell (möjligheter och begränsningar)
 • Metoder för att stödja
 • Grunderna i sjalteknik
 • Aktiv förlossning (tryck, massage, förlossningsställningar och rebozo)
 • Amning och anknytning, samt tiden efter förlossningen – inbjuden föreläsare Paola Oras barnmorska och forskare
 • Föreläsning om HBTQI och att vara ensamförälder av Carolina Sorabowska doula
 • Församtal, förlossning, eftersamtal – ett doulauppdrag från start till mål
 • Entreprenörsskap och hållbart företagande

Kursledare

Vi, Märta och Eva har nu arbetat tillsammans med profylaxkurser i tre år. Du kan läsa mer om oss här.

Tillsammans har vi lång och gedigen erfarenhet av att arbeta med att ge stöd till födande. Märta som driver den populära bloggen Föda med stöd har mångårig erfarenhet av arbete som barnmorska i förlossningsvården, men även som doula. Eva är i grunden socionom med lång erfarenhet som kurator och arbete på familjecentral. Idag arbetar hon framförallt som profylaxinstruktör, doula och gravidyogalärare.

Villkor vid anmälan:

 • Anmäl dig till Väntelistan så får du veta först av alla när du kan anmäla dig till utbildningarna hösten 2023.

Du som väljer att gå vår utbildning blir ”Föda med stöd”-certifierad och erbjuds möjlighet att finnas med på vår hemsida efter avslutad utbildning.

Från tidigare deltagare:

Innan utbildningen brann jag för födande och såg det som något som förändrar en. När jag sedan förberedde mig, genom att läsa kurslitteraturen, fördjupades min insikt. Födande är något existentiellt! Märta och Eva fördjupade denna kunskap och insikt ytterligare under utbildningen – det går inte att särskilja det fysiska och känslomässiga när det kommer till födande. Utbildningen gav kunskap om vilken betydelse trygghet och tillit till kroppen har samt hur mycket ett kontinuerligt stöd betyder för den födande och dess partner under graviditet och förlossning. Genom att varva teori, som kunskap kring det fysiologiska födandet, med praktiska övningar som tryck, massage samt olika förlossningsställningar växte vi som doulor och som personer. Något jag uppskattade och som bidrog till en fantastisk utbildning var de andra deltagarna. Vilken kraft och sammanhållning som fanns där i gruppen. Alla samtal och reflektioner tillsammans med gruppen, Märta och Eva betydde oerhört mycket i min utveckling som doula. Efter utbildningen är jag beredd att fortsätta växa i min roll som doula och med trygg att kunna stödja födande under deras resa. Ett citat som jag tycker sammanfattar utbildningen är ”birth matters”.

Annelie Wargdal

Ladda hem checklista för doulor

Kanske är du redan doula, under utbildning eller intresserad av arbetet som doula. Vad som än stämmer på dig kan denna checklista för doulauppdrag vara intressant för att få en idé om hur ett doulauppdrag kan se ut.

Checklistan är ingen statisk sanning utan du är fri att använda den och förändra den efter vad som passar just din doula-stil. Ladda hem den här eller klicka på länken i rubriken. Lycka till!