Doulautbildning

Föda Med Stöd – Doulautbildning i Uppsala och Enköping 2022 -2023

Välkommen till Uppsala och Enköpings första doulautbildning!

Vill du arbeta med att ge stöd och trygghet till blivande föräldrar som doula? Du behövs. Att föda med doula är ett fenomen som växer i Sverige. Forskning visar att kvinnor som erbjuds ett kontinuerligt stöd under förlossningen föder spontant i större utsträckning, har kortare förlossningar, behöver mindre smärtlindring och får bättre förlossningsupplevelser än andra. Betydelsen av kontinuitet samt av ett personligt och trygghetsskapande stöd till födande ska därför inte underskattas. Som professionell doula arbetar du med dig själv som ditt främsta verktyg. Det kräver en mognad inför mänskliga möten. Vår doulautbildning ger dig en unik möjlighet att mogna inför den viktiga uppgiften att vara stöd till blivande föräldrar. Utbildningen varvar teoretisk kunskap med egen reflektion och praktiska övningar.

Ladda hem checklista för doulor

Kursdatum och tider för Föda med stöd doulautbildningar år 2023

Doulautbildning online på distans år 2023

Under början av vårterminen 2023 planerar vi att lansera Sveriges första doulautbildning online. Den kommer vara helt online på distans och den kommer vara grym. En stor fördel blir att du kan gå den hemifrån, ja var du än bor så finns det möjlighet att delta!

Kursavgift: 8900 inklusive utbildningsmaterial. Kurslitteratur tillkommer.

Maila ditt intresse till: profylaxkurser@mail.com Skriv INTRESSEANMÄLAN i ämnesraden så återkommer vi till dig med mer information.

En intresseanmälan är inte bindande

Kursdatum för Föda med stöd doulautbildning online år 2023

 • Uppstart torsdag den 9 mars kl 19.
 • Två heldagar online live, söndag den 19 samt söndag den 26 mars.

Egna studier online när det passar i det egna schemat motsvarande två heldagar.

Under hösten 2023 kommer vi att hålla en doulautbildning på plats i Uppsala igen

Det går bra att intresseanmäla sig till doulautbildningen hösten 2023 redan nu. Skriv INTRESSEANMÄLAN i ämnesraden till profylaxkurser@mail.com så återkommer vi.

Plats: Studieförbundet vuxenskolan, Kungsängsgatan 12 centralt i Uppsala

Drömmer du om att bli barnmorska eller läkare? Att först utbilda sig till doula är ett utmärkt sätt att få ett försprång och erfarenhet av födslar samtidigt som du ges en flexibel möjlighet till sidoinkomst under studietiden. Vår utbildning kan även vara för dig som redan arbetar inom ett vårdande yrke men känner att du behöver ny inspiration. Vi tar vara på den gruppdynamik som uppstår under utbildningen och lovar dig fyra dagar fulla med inspiration och kunskap. Utbildningen är unik på så sätt att den på kort tid ger dig fördjupade kunskaper om födande och förbereder dig för att bli en av våra kollegor. Välkommen att tillsammans med oss bli en del av ett växande community!

Doulautbildningens kursplan och innehåll

Under den första kurshelgen introducerar vi er till doulaskapet. Vad säger forskningen om effekter av att ha med en doula som stöd? Hur skiljer sig doulans roll från annat stöd? Vad innebär det att arbeta professionellt som doula? Om doulaskapets möjligheter och begränsningar – samt hur det är att arbeta med sig själv som ett redskap för stöd. Vi lär ut grunderna i samtalsmetodik.

Vi går igenom det normala förlossningsförloppet, födandets dynamik samt smärtfysiologi och smärtupplevelser i samband med förlossning. Tid ges till att reflektera över egna erfarenheter av födande eller känslor som är kopplade till förlossningar och födande. Vi börjar introducera er till hur man kan arbeta praktiskt med att ge stöd under en förlossning.

Märta föreläser om Födandets dynamik

Under den andra kurshelgen fördjupar vi oss i doulans roll och det trygghetsskapande stödet under graviditet och förlossning. Vi övar praktiskt på varandra! Vi går även igenom medicinska komplikationer som kan uppstå i samband med en förlossning. En barnmorska och forskare är inbjuden att föreläsa och samtala om amning, anknytning och den första tiden efter födseln. Vi ägnar även en del av tiden den andra helgen åt entreprenörsskap och företagande. Vad innebär det i praktiken att arbeta som doula? Om hållbart företagande. Helgen avslutas med en inspirerande film och diplomutdelning.

Efter avslutad kurs får du möjligheten att finnas med på vår hemsida som en av våra utbildade doulor. Vi erbjuder även uppföljande zoom-möte med oss och andra kursdeltagare efter ditt första uppdrag för reflektion och eventuella frågor som kommit upp. Vi kommer också ha en sluten facebook-grupp där doularelaterade frågor kan diskuteras.

Doulautbildningens innehåll i punktform:

 • Egna erfarenheter av förlossningar och födande
 • Förlossningsförloppet, födandets dynamik
 • Hormoner, smärtfysiologi och smärtupplevelse
 • Icke-medicinsk och medicinsk smärtlindring
 • Den komplicerade förlossningen
 • Sjukhusrutiner
 • Samtalsmetodik – förlossningsrädsla
 • Att ge stöd under en förlossning
 • Doulans roll, att vara professionell (möjligheter och begränsningar)
 • Metoder för att stödja
 • Grunderna i sjalteknik
 • Aktiv förlossning (tryck, massage, förlossningsställningar och rebozo)
 • Amning och anknytning, samt tiden efter förlossningen – inbjuden föreläsare Paola Oras barnmorska och forskare
 • Lisel Naeslund som är ordförande i Birth Rights Sweden föreläser
 • Föreläsning om HBTQI och att vara ensamförälder av Carolina Sorabowska doula
 • Församtal, förlossning, eftersamtal – ett doulauppdrag från start till mål
 • Entreprenörsskap och hållbart företagande

Kursledare

Vi, Märta och Eva har nu arbetat tillsammans med profylaxkurser i tre år. Du kan läsa mer om oss här.

Tillsammans har vi lång och gedigen erfarenhet av att arbeta med att ge stöd till födande. Märta som driver den populära bloggen Föda med stöd har mångårig erfarenhet av arbete som barnmorska i förlossningsvården, men även som doula. Eva är i grunden socionom med lång erfarenhet som kurator och arbete på familjecentral. Idag arbetar hon framförallt som profylaxinstruktör, doula och gravidyogalärare.

Villkor vid anmälan:

 • Anmälan är bindande. Ångerrätten enligt 14 dagar gäller
 • Vid anmälan kan du välja ett av följande tre betalningsalternativ:
 • 1. Anmälningsavgift 3000 kr. Fakturan ställs på 10 dagar. Ny faktura på det återstående beloppet skickas hem till dig en månad innan kursstart
 • 2. Faktura på hela beloppet a 11 800:- Att betala inom 30 dagar
 • 3. Delbetalning uppdelat på 3 fakturor, dvs en faktura på 3934:- i månaden i tre månader.
 • Vid förhinder kan du ta igen din kurs i mån av plats eller överlåta din plats till annan deltagare

Du som väljer att gå vår utbildning blir ”Föda med stöd”-certifierad och erbjuds möjlighet att finnas med på vår hemsida efter avslutad utbildning.

Från tidigare deltagare:

Innan utbildningen brann jag för födande och såg det som något som förändrar en. När jag sedan förberedde mig, genom att läsa kurslitteraturen, fördjupades min insikt. Födande är något existentiellt! Märta och Eva fördjupade denna kunskap och insikt ytterligare under utbildningen – det går inte att särskilja det fysiska och känslomässiga när det kommer till födande. Utbildningen gav kunskap om vilken betydelse trygghet och tillit till kroppen har samt hur mycket ett kontinuerligt stöd betyder för den födande och dess partner under graviditet och förlossning. Genom att varva teori, som kunskap kring det fysiologiska födandet, med praktiska övningar som tryck, massage samt olika förlossningsställningar växte vi som doulor och som personer. Något jag uppskattade och som bidrog till en fantastisk utbildning var de andra deltagarna. Vilken kraft och sammanhållning som fanns där i gruppen. Alla samtal och reflektioner tillsammans med gruppen, Märta och Eva betydde oerhört mycket i min utveckling som doula. Efter utbildningen är jag beredd att fortsätta växa i min roll som doula och med trygg att kunna stödja födande under deras resa. Ett citat som jag tycker sammanfattar utbildningen är ”birth matters”.

Annelie Wargdal

Ladda hem checklista för doulor

Kanske är du redan doula, under utbildning eller intresserad av arbetet som doula. Vad som än stämmer på dig kan denna checklista för doulauppdrag vara intressant för att få en idé om hur ett doulauppdrag kan se ut.

Checklistan är ingen statisk sanning utan du är fri att använda den och förändra den efter vad som passar just din doula-stil. Ladda hem den här eller klicka på länken i rubriken. Lycka till!