Doulautbildning

Föda Med Stöd – Doulautbildning i Uppsala HT 2021

Välkommen till Uppsalas första doulautbildning!

Vill du arbeta med att ge stöd och trygghet till blivande föräldrar som doula? Du behövs. Att föda med doula är ett fenomen som växer i Sverige. Forskning visar att kvinnor som erbjuds ett kontinuerligt stöd under förlossningen föder spontant i större utsträckning, har kortare förlossningar, behöver mindre smärtlindring och får bättre förlossningsupplevelser än andra. Betydelsen av ett personligt och trygghetsskapande stöd till födande ska därför inte underskattas. Som professionell doula arbetar du med dig själv som ditt främsta verktyg. Det kräver en mognad inför mänskliga möten! Vår doulautbildning ger dig en unik möjlighet att mogna inför den viktiga uppgiften att vara stöd till blivande föräldrar. Utbildningen varvar teoretisk kunskap med egen reflektion och praktiska övningar.

Drömmer du om att bli barnmorska eller läkare? Att först utbilda sig till doula är ett utmärkt sätt att få ett försprång och erfarenhet av födslar samtidigt som du ges en flexibel möjlighet till sidoinkomst under studietiden. Vår utbildning kan även vara för dig som redan arbetar inom ett vårdande yrke men känner att du behöver ny inspiration. Vi tar vara på den gruppdynamik som uppstår under utbildningen och lovar dig fyra dagar fulla med inspiration och kunskap. Utbildningen är unik på så sätt att den på kort tid ger dig fördjupade kunskaper om födande och förbereder dig för att bli en av våra kollegor. Välkommen att tillsammans med oss bli en Birthworker!

Föda med stöd doulautbildning vt 2021

Kursdatum och tider för doulautbildningar 2021 i Uppsala

Utbildningen är fyra dagar lång och ges i form av två helgkurser. Utbildningen med start i februari är fullbokad.

Utbildning med start september 2021.

Block 1 :

Lördag 4 september 9-17

Söndag 5 september 9-17

Block 2:

Lördag 2 oktober 9-17

Söndag 3 oktober 9-17

Plats: Studieförbundet Vuxenskolan som ligger centralt i Uppsala, Kungsängsgatan 12 Utmärkt pendlingsläge med gångavstånd till Uppsala centralstation.

Kursavgift: 9800 kr inklusive utbildningsmaterial. Kurslitteratur tillkommer.

Anmäl dig till utbildningen genom att maila eva.grape.ersson@gmail.com

Doulautbildningens kursplan och innehåll

Under den första kurshelgen introducerar vi er till doulaskapet. Vad säger forskningen om effekter av att ha med en doula som stöd? Hur skiljer sig doulans roll från annat stöd? Vad innebär det att arbeta professionellt som doula? Om doulaskapets möjligheter och begränsningar – samt hur det är att arbeta med sig själv som ett redskap för stöd. Vi lär ut grunderna i samtalsmetodik.

Vi går igenom det normala förlossningsförloppet och förlossningens olika faser samt smärtfysiologi och smärtupplevelser i samband med förlossning. Tid ges till att reflektera över egna erfarenheter av födande eller känslor som är kopplade till förlossningar och födande. Vi visar en förlossningsfilm och bjuder in till ett samtal om den. Vi börjar introducera er till hur man kan arbeta praktiskt med att ge stöd under en förlossning.

Under den andra kurshelgen fördjupar vi oss i doulans roll och det trygghetsskapande stödet under graviditet och förlossning. Våra ledord är att tänka evidens och känslomässigt arbete, att arbeta professionellt och bidra till ökad trygghet. En barnmorska och forskare är inbjuden att föreläsa och samtala om amning, anknytning och den första tiden efter födseln. Ni får ett smakprov på gravid och bäckenbottenyoga. Vi ägnar även en del av tiden den andra helgen åt entreprenörsskap och företagande. Vad innebär det i praktiken att arbeta som doula? Om hållbart företagande. Helgen avslutas med en inspirerande föreläsning och diplomutdelning.

Efter avslutad kurs får du möjligheten att finnas med på vår hemsida som en av våra utbildade doulor. Vi erbjuder även uppföljande zoom-möte med oss och andra kursdeltagare efter ditt första uppdrag för reflektion och eventuella frågor som kommit upp. Vi kommer också ha en sluten facebook-grupp där doularelaterade frågor kan diskuteras.

Doulautbildningens innehåll i punktform:

 • Egna erfarenheter av förlossningar och födande
 • Förlossningsförloppet
 • Hormoner, smärtfysiologi och smärtupplevelse
 • Icke-medicinsk och medicinsk smärtlindring
 • Den komplicerade förlossningen
 • Sjukhusrutiner
 • Samtalsmetodik – förlossningsrädsla
 • Att ge stöd under en förlossning
 • Doulans roll, att vara professionell (möjligheter och begränsningar)
 • Föda utan rädsla, de fyra verktygen
 • Aktiv baby, ”de tre systrarna”
 • Aktiv förlossning (tryck, massage, förlossningsställningar och rebozo)
 • Amning och anknytning, samt tiden efter förlossningen – inbjuden föreläsare Paola Oras barnmorska och forskare
 • Föreläsning om HBTQI och att vara ensamförälder av Carolina Sorabowska doula.
 • Gravid/ mamma babyyoga. Bäckenbottenmedvetenhet
 • Församtal, förlossning, eftersamtal – ett doulauppdrag från start till mål
 • Entreprenörsskap och hållbart företagande

Kursledare

Vi, Märta och Eva har nu arbetat tillsammans med profylaxkurser i två år. Du kan läsa mer om oss här.

Tillsammans har vi lång och gedigen erfarenhet av att arbeta med att ge stöd till födande. Märta som driver den populära bloggen Föda med stöd har mångårig erfarenhet av arbete som barnmorska i förlossningsvården, men även som doula. Eva är i grunden socionom med lång erfarenhet som kurator och arbete på familjecentral. Idag arbetar hon framförallt som profylaxinstruktör, doula och gravidyogalärare.

Välkommen med din anmälan!

Anmäl dig till utbildningen genom att maila eva.grape.ersson@gmail.com

Villkor:

 • Anmälan är bindande. Ångerrätten enligt 14 dagar gäller
 • Faktura skickas till dig via e-post
 • Vid förhinder kan du ta igen din kurs i mån av plats eller överlåta din plats till annan deltagare

Vi har valt att inte ansöka om att bli en ODIS-certifierad utbildning eftersom vi vill känna oss fria att styra över innehållet i den utbildning vi ger. Du som väljer att gå vår utbildning blir istället ”Föda med stöd”-certifierad och erbjuds möjlighet att finnas med på vår hemsida efter avslutad utbildning.

Uppsala, cyklarnas stad