3 recept på järnrika smoothies till dig om är gravid

Gravid eller kanske nyss fått barn? I vilket fall kan det vara extra bra att tänka på att få i sig lite extra med järn. Smoothies är ett enkelt och gott sätt att få i sig lite extra energi. Passa på att göra den extra järnrik!

drick en järnrik smoothie

Varför järnrik mat när du är gravid?

Järn transporterar syre i blodet och är viktigt både för dig som är gravid och för fostret/bebisen. Under graviditeten ökar blodvolymen i kroppen. Det gör att det krävs mer järn för att bibehålla den här viktiga funktionen.

Det är inte helt ovanligt att bli lite yrslig, anfådd och trött av just järnbrist. Det är vanligt när vi är gravida. Din barnmorska kollar dina järndepåer så du vet hur det ligger till. Det är alltid bra att ”preppa” med extra järn i form av vanlig mat innan det eventuellt behövs extra järntillskott i form av tabletter. Moderkakan tillgodoser bebisens behov av järn. Så du behöver inte vara orolig. Men det är såklart viktigt att även du mår bra och får i dig tillräckligt med näring.

Recept på järnrika smoothies

När vi tänker på järnrik mat tänker vi ofta på kött och leverpastej. Men det är inte så gott att ha i smoothies. Det finns också många andra livsmedel som innehåller järn. Vi har sammanställt 3 recept på smoothies med lite info om vad du kan tänka på när du gör egna smoothies. Låt det väl smaka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *