Acceptans under förlossningen

Skrivet av Eva Grape Ersson

Acceptans kom jag först i kontakt med via Anna Kåvers bok ”Att leva ett liv, inte vinna ett krig” och efter det har jag tränat mycket. Varje dag kommer det tillfällen då jag får öva!


Acceptans handlar om att ”gilla läget”, inte som i att alltid tycka ”tjoho vad kul” eller att tycka om det som händer, utan att acceptera att saker är som det är. Att inte döma, fördöma det som sker och inte heller att försöka fly undan eller förändra det. 
Att öva på acceptans under graviditeten kan vara otroligt bra övning inför förlossning och föräldraskap. Acceptans kan vara nyckeln när du under förlossningen känner att du vill gå hem, eller när ditt spädbarn ammar sig igenom en hel dag och du inte kommer utanför dörren, eller när svärmor lägger sig i barnuppfostran…

Att ha övat på det här med acceptans har gett mig ett lugn jag inte hade förut. Det gör att jag inte retar upp mig så mycket, att jag inte blir så förbannad på saker utan har lättare att ta tag i det som händer och förhålla mig till det på ett mer produktivt sätt.
Det kanske låter lite tråkigt. Det är otroligt skönt!

Familjepsykologen har skrivit ett bra inlägg om det här med acceptans. Hon liknar orotankarna vid en katt

Tankekatten

Du kan se en orostanke som en sur katt som kommer in i ditt hus. Om du schasar på den, försöker knuffa undan den, då blir den istadig och vägrar flytta sig. Eller blir irriterad, fräser och river. Men om du istället säger ”Ok hej, är du här igen?” och låter den vara, då stannar den en stund men går sedan ut igen. /Lotta Winbäck, Familjepsykologen

Verktyget ”tankens kraft” i Föda Utan Rädsla

I Föda Utan Rädsla använder vi acceptans som en del i verktyget ”tankens kraft”. Om vi hamnar i ett läge i förlossningen när vi känner att vi inte pallar mer, inte vill vara med och vill ge upp, då kan vi använda oss av acceptans. Som vanligt är det otroligt mycket lättare att acceptera hur läget är när vi har bra stöd. Det är då lättare att våga, att släppa taget, att acceptera att det som händer. När vi väl har accepterat det svåra och jobbiga är det lättare att göra något av vår situation. Om vi när vi föder hamnar i ”nej,nej,nej, jag går inte med på det här”, vilket inte alls är ovanligt, är det lätt hänt att vi hamnar i en negativ spiral. I ”nejet” kan man säga att vi står stilla. Vi kan inte förändra hur vi har det när vi inte accepterar att det är som det är.

Vi kan inte kontrollera förlossningen. Men vi kan hantera den olika. Med stöd, när vi känner att vi inte är ensamma kan vi få hjälp i att acceptera att läget är som det är och det är också då vi kan förändra ”nejet” och komma ur den negativa spiralen.

Öva med oss

Acceptans är viktigt för dig som stödperson till någon som föder också. Om vi som stöd inte accepterar att läget är som det är, är det också svårt att hålla sig lugn och vara den trygga hamn som den födande behöver.

Det som är så bra är att vi kan öva på det här innan. På våra kurser övar vi, pratar om det men gör också praktiska övningar som kan hjälpa alla som är med i födandet. Vi kan påverka vår situation och vi kan förbereda oss!

2 svar på ”Acceptans under förlossningen”

  1. Så spännande att läsa dina formuleringar kring acceptans! Jag får många tankar om mina egna förlossningar. Så givande, tack! ❤️

    Jätteglad också att metaforen var till nytta. 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *