Sheila Kitzinger

Skrivet av Eva Grape Ersson

Sheila Kitzingers bok Att vänta och föda barn går numera bara att få tag på begagnad men dyker rätt ofta upp på loppis. Om du ser den grabba tag i den! Mycket i den är fortfarande aktuellt och det är skrivet med sådan värme tycker jag.

Sheila sägs vara den som kom på det här med förlossningsbrev så det tycker jag att vi ska tacka henne för. Hon arbetade hårt för kvinnors självbestämmande under förlossningen, att vi skulle få göra informerade val och att födande kan vara en stärkande upplevelse. Sheila var socialantropolog med specialisering kring förlossningar, amning och föräldraskap. Hon skrev nästan 30 böcker i ämnet under sitt arbetsliv.

Jag har också hört att hon valde att skriva ett dödsbrev där hennes önskningar för hennes sista tid i livet och död fanns med. Hon dog 2015. Det blir säkert vanligt det med så småningom.

Jag älskar den här lilla filmen där vi Sheila själv berättar om sin förlossning

På wikepedia kan jag läsa:

Known forChildbirth Campaigner, Author, Feminist

Det är kanske det finaste jag kan tänka mig att få skrivet om sig.

För mig som arbetar i förlossningsvärlden utan att vara hälso- och sjukvårdspersonal blir jag också inspierad av Sheila Kitzinger som kommer från samma håll som jag gör. Hon socialantropolog och jag socionom. Vår syn på födande och hur det som fenomen och att vi som individer finns i ett sammanhang är också viktigt. RFSU hade för ett antal år sedan en kampanj som hette ”Sex är politik” och det kan jag skriva under på. Förlossningsvården i Sverige är det definitivt.

Sheila sa så här

”Birth is a major life transition. It is – must be – also a political issue, in terms of the power of the medical system, how it exercises control over women and whether it enables them to make decisions about their own bodies and their babies. ”

Tack Shelia för allt du gjort!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *